Bitcoinfraude oplossen met…. Bitcoin techniek

Wie investeert in Bitcoin heeft ongetwijfeld wel eens iets gehoord of gezien, of erger, iets meegemaakt op het gebied van Bitcoin-fraude. Zo worden er regelmatig klantgegevens gepikt, Fake-advertenties gezet en zelfs phishingbetalingen uitgevoerd. Het opvallende is dat juist de techniek achter Bitcoin, de Blockchain, steeds vaker wordt ingezet om deze vormen van fraude tegen te gaan.

Zo kun je inmiddels advertenties op de Blockchain registreren. Op het moment dat een adverteerder een interactie maakt met de advertentie (bijvoorbeeld door erop te klikken) wordt er een signaal in de blockchain vastgelegd. Op die manier kan een adverteerder exact zien hoe zijn advertentie scoort en of zijn campagne rendabel is. Daartegenover staat dat de adverteerder zich wel zal moeten registreren en ook identificeerbaar moet zijn om de gegevens mee te delen (al was het maar vanwege de AVG).

Wanneer we bedenken dat de virtuele munt niets meer is dan een set data en we zien dat die in een wallet wordt bewaard kun je zo’n wallet natuurlijk ook gebruiken voor andersoortige data. Dit idee is de basis voor een identity-kluis die nu ontwikkeld wordt. Door privacygevoelige gegevens in de wallet te bewaren en via Blockchain te valideren weten bedrijven die deze gegevens nodig hebben dat jouw data authentiek en juist is. Daarmee hoeven zij de data niet meer op te slaan en is het risico van datalekken een stuk kleiner. Bovendien kun je via de wallet zelf de toegang en bevoegdheden instellen. Dit voorkomt dat jouw data overal en nergens gaat zwerven.

Op dezelfde manier wil men een datakluis aanleggen waar malafide websites, e-mailadressen en andere gegevens in verband met phishing worden opgeslagen. Gebruikers kunnen zo via de Blockchain direct checken of ze geen slachtoffer worden van phishing, zonder dat ze die data zelf hoeven op te vragen.

Met deze positieve vooruitzichten kunnen we gerustgesteld naar de koers kijken. Daar zien we dat het vandaag voor de Bitcoin en de meeste cryptomunten een positieve dag is. ook de week verloopt voor de meeste Altcoins voorspoedig, terwijl de Bitcoin nog wat moet stijgen om een positieve week te kennen. Het overzicht met live koersen, dat ik om 17.20 uur vastlegde is dan ook hoofdzakelijk groen.


Beveiligingsaudit nodig? Vraag info bij Security-Taskfore. Veel bedrijven worden geconfronteerd met diefstal of fraude omdat hackers hun website, IT-infrastructuur of cloudservice kunnen hacken.